فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 11 (پاییز 1392)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 11 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسن احمدی* صفحات 7-22
    متکلمان اسلامی، تردیدی در تحریف شده بودن تورات و انجیل موجود، روا نداشته اند. از سویی دیگر، اصطلاح تحریف در قرآن به صورت جدی مطرح شده است. مراجعه به عهدین صرف نظر از ناسازگاری های درونی - وجود نمونه های فراوانی از ناسازگاری های مطالب آن با عقل را آشکار می سازد. این رویکرد کلامی، زمینه طرح مفهومی از تحریف را فراهم آورده است که به نظر می رسد کاملا با مفهوم قرآنی آن هماهنگی نداشته باشد. بررسی آیات قرآن نشان می دهد که قرآن کریم، قصد جدی برای ورود به حوزه تحریف عهدین مصطلح، نداشته است و عهدین، به عنوان یک ماهیت نوشتاری خاص، موردنظر آیات قرآن و روایات نبوده اند. بنابراین اساسا انتظار اینکه آیات قرآن یا روایات به نقد مطالب عهدین بپردازند، انتظاری غیر عالمانه و ناشی از عدم درک صحیح گفتمان فرهنگی حاکم است. مبنای کلامی تحریف بر بررسی متن عهدین و نقد متنی آن و مشاهده انبوه نااستواری های متنی، شکل گرفته است. آنچه که قرآن کریم، در طرح مسئله تحریف، به آن تمرکز پیدا کرده است، مسئله کتمان حقانیت پیامبرصلی الله علیه و آله و سلم است.
    کلیدواژگان: تحریف، عهدین، تورات، انجیل، اهل کتاب
  • حسین حبیبی تبار* صفحات 23-50
    ازجمله مباحث بین المذاهبی که فرقه های مختلف اسلامی پیرامون آن دیدگاه های متفاوتی ارادئه داده اند، موضوع رجعت است؛ از آنجا که سوالات و شبهات چندی در این خصوص مطرح شده و مصادیق مختلفی در این حوزه عنوان گردیده است، موضوع رجعت و اشخاص رجعت کننده اهمیت زیادی پیدا کرده است. مشخص نمودن مرز بین رجعت و واژه های دیگری چون تناسخ واینکه آیا رجعت با معاد همخوانی وهماهنگی هایی دارد یا خیر؟ سوال اساسی ومهمی است که باید واکاوید و حقیقت آن را روشن ساخت.
    موضوع اساسی دیگر رجعت کنندگان است؛ آیا رجعت کنندگان تنها افراد صالح هستند، یا افراد غیرصالح هم امکان رجعت دارند؟ آیا لازم است رجعت کنندگان از دین و مذهب خاصی باشند یا از مذاهب وادیان مختلف هم ممکن است افرادی رجعت کنند وهمچنین اینکه رجعت کنندگان با اسم وعنوان مشخصی باید باشند یا اصل دربرگشت دوباره به دنیا براساس رفتار واقعی و اعتقاد درونی است؟
    مقاله حاضر بابهره گیری از منابع کتابخانه ای وروش مطالعاتی به بررسی این موضوعات و مسائل پرداخته و به ابهامات و سوالات مهمی در این زمینه پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: انتظار، رجعت، تناسخ، رجعت کنندگان
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی*، وحیده فخار نوغانی صفحات 51-76
    مساله عقلانیت باورهای دینی در بین اندیشمندان دینی تاریخ پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. ناکارآمدی رویکردهای افراطی در حوزه های ایمان گرایی و عقل گرایی، سبب ظهور نگرش های متعدل تری در تفسیر و توجیه عقلانیت باورها و گزاره های دینی شده است. در این پژوهش ضمن اشاره ای اجمالی به جریان های افراطی عقل گرایی و ایمان گرایی و نمایندگان فکری هر کدام، سایر نگرش های معتدلی که در این زمینه وجود دارد، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در پایان نیز به برخی از راه ها یا دلایلی که تبیین کننده پذیرش عقلانیت باورهای دینی است، اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: عقلانیت، باورهای دینی، عقل گرایی، ایمان گرایی، عقلانیت اعتدالی
  • عین الله خادمی*، جعفر رحیمی صفحات 77-104
    معنای لغوی استطاعت قدرت است و به همین معنا در قرآن استعمال شده است. از همان ابتدای نیمه ی نخست قرن اول هجری از استطاعت سوال می شده و روایتی از حضرت علی به دست ما رسیده که ایشان به تبیین استطاعت پرداخته اند. در پی گذشت زمان اصطلاح استطاعت کلامی به وجود آمده و طبق گزارش-های تاریخی زراره بن اعین از جمله کسانی است که در این مساله دست به تالیف زده است. دو قول اصلی استطاعت مع الفعل و استطاعت قبل از فعل در بین فرق اسلامی طرفدارانی دارد. در درون شیعه نیز هر دو قول طرفدار داشته و دو جریان اصلی را به وجود آورده است. در مکتب حدیثی کلامی قم، شیخ صدوق طرفدار استطاعت قبل از فعل و ثقه الاسلام کلینی استطاعت مع الفعل را قائل بوده است.
    کلیدواژگان: مع الفعل، متکلمان امامیه، مدرسه ی کوفه، مدرسه ی قم
  • محمدتقی شاکر*، سیدمحمود موسوی صفحات 105-136
    اسماء و صفات الهی هر یک فصلی از معرفت را به روی جویندگان حقیقت می گشایند. از جمله صفاتی که قرآن و روایات بر آن تاکید و می توان گفت عقل بر آن حکم می کند، صفت اراده است. نوشتار پیش رو به تحلیل داده های نقلی و عقلی در تبیین صفت مشیت و اراده الهی در حوزه شیعه تا پایان مدرسه قم پرداخته است. سعی شده است با چینشی تاریخی تطور سیر دریافت از این مسئله در این دوره زمانی نشان داده شود. از اینرو نخست بررسی معنای لغوی و قرآنی آن انجام و آنگاه دیدگاه های اهل حدیث، معتزله و اشعری را مرور نموده است و سپس به دیدگاه متکلمین دوره حضور بویژه هشام بن حکم و محدثین کلامی مکتب قم با محوریت و مقایسه سه کتاب محاسن، کافی و توحید پرداخته است و در نگاهی کلان به این مطلب رهنمون شده است که تنظیم مدار صفت اراده در منظومه کلامی با توجه به پرسشهای جدید، تبیین از چیستی اراده و مشیت را دست خوش دگرگونی و تحول و در رفتار محدثین زمینه ساز گزینش و چینش خاص روایات نموده است.
    کلیدواژگان: مشیت، اراده، قدم، حدوث، فعل، ذات
  • محمد جواد سعدی*، مسعود صلواتی زاده صفحات 137-160
    بحث «بداء» یکی از مباحث کلامی و فلسفی است که خاستگاه آن قرآن و سنت است. علمای شیعه بیش از دیگر فرق اسلامی به آن پرداخته اند و با تعریفی روشن و روشی منطقی و با الهام از مستندات نقلی(قرآن و سنت) و ادله عقلی ابعاد گوناگون آن را تبیین نموده اند. به همین رو «بداء» را از مختصات شیعه امامیه برشمرده اند.
    از دیرباز بحث «بداء»بدلیل تاثیرآن برحوزه ی معارف دینی (علم الهی، تقدیرات، و اختیار انسان) و غامض بودن فهم آن محل چالش و ایجاد پرسش ها و شبهاتی از سوی مخالفین آن بوده است.
    در عصر حاضر، آقای ناصر قفاری در کتاب «اصول مذهب الشیعه عرض و نقد» شبهاتی را در مساله «بداء» ایجاد نموده است، و ما در این مقاله به روش گذشتگان نیک خود، و به دور از تعصبات غیر منطقی و در فضایی علمی و معقول به تییین «بداء» در مکتب تشیع پرداخته و پاسخی مناسب به شبهات و توهمات وی خواهیم داد و از اعتقادات حقه شیعه دفاع خواهیم کرد.
    در این تحقیق ما نیز، بر اساس ترتیب مطالب کتاب یاد شده، مهم ترین شبهات آن را در پنج محور برشمرده ایم؛1.عدم ذکر «بداء» در قرآن و سنت پیامبر. 2. «بداء» مستلزم جهل در علم الهی. 3. «بداء» تفکری اسلامی یا پدیده ای غیر اسلامی. 4. ادعای علم غیب برای امامان. 5. «بداء» در جانشینی امامان شیعه..
    کلیدواژگان: بداء، نسخ، علم ذاتی الهی، علم امام، تقدیر و قضاء
  • قربانعلی کریم زاده قراملکی* صفحات 161-174
    قاعده لطف یکی از قواعد کلامی است که مورد توجه متکلمان مسلمان واقع شده است و آنان در حل و فصل برخی از مسائل کلامی از این قاعده سود جسته اند. در حوزه مطالعات کلامی در میان متکلمان شیعی، می توان دو رهیافت از این قاعده را مشاهده کرد. برخی از متکلمان قلمرو آن را در امر تکوین و تشریع دانسته و از آن در تثبیت و تبیین مسائل مهم کلامی مانند؛ ضرورت بعثت، وجوب تکلیف ابتدائی، ضرورت عصمت در نبی و امام (ع)، ضرورت امامت، توجیه آلام... استفاده نمودند. بعضی دیگر، این قاعده را از منظر خاص مورد توجه قرار داده و آن را از متعلقات تکلیف دانسته اند. این پژوهش ابتداء به رویکردهای متکلمان شیعی درباره قاعده می پردازد و به دنبال آن، این مسئله در اندیشه های کلامی سیدمرتضی از متکلمین سده چهارم و پنجم هجری قمری مورد بحث و بررسی قرار می-گیرد. در این پژوهش معلوم شده است، لطف در منظر سید مرتضی، یک نوع امداد و مداخله الهی در حوزه تکلیف است که به قصد تشویق به اطاعت و دوری از معصیت صورت می گیرد که این عنایت الهی از یک سو با اصل آزادی انسان منافات نداشته و از سوی دیگر از جنس افعال تکوینی است که بعد از ثبوت تکلیف در حق بنده ارزانی می شود. این مهم ترین یافته پژوهش است.
    کلیدواژگان: لطف، تکوین، تشریح، تکلیف، عنایت، امداد
|
  • Mohammad Hasan Ahmadi* Pages 7-22
    Muslim scholars have no doubt that the Bible is distorted and not valid. On the other hand, the term "Distoration" has been seriously named in Quran. Jewish and Christian do not insist on the theory of Revelation nature of Bible. In Islam, there is Inconsistency between the Quranic and theological approach to the Concept of distortion of Torah and Ingil (T.&I.). In the Quran, T.&I. as a divine revelations - which are not necessarily written texts – are respected to be believed. There is a difference between T.&I. which are revealed and what were available. From the Quranic perspective T.&I. have all divine revelation originated. A Survey on Quran verses and hadith shows that the theological approach to the problem of distortion(based on textual Instability) and Quranic approach have not a perfect harmony. The main reason for this lack of coordination is misunderstanding the discursive space - not just writing nature – which could influence on the analysis of the Distortion phenomenon. Basically, Quran has no a serious intention to enter the subject of distortion and T.&I. are not considered as a literary nature in Quran and hadith. So basically the criticizing Bible by Quran is unrealistic and not expected based on a scientific understanding of the cultural discourse. Finally What Quran considers by distortion has a clear single meaning: concealing the truth of prophet Mohammad (PBUH).
    Keywords: The People of Book, Distortion, the Bible, Torah, Gospel
  • Hosian Habibitabar* Pages 23-50
    The return issue is a interreligious discussion that different Islamic sects have presented different views upon it. Since many questions and doubts have been proposed in this issue and different evidences have been addressed in this case, the return issue and returned persons is very important. Considering the border between the return and other terms such as reincarnation and harmony of the return and resurrection is the main and important which should be studied and its reality clarified. Returned person is other main issue; whether returned persons are competent persons or non –competent persons will return? Whether it is necessary that returned persons have a special religion or is it possible that people with different religion will return? Whether returned persons must have a special name or the return is based on real behavior and internal belief? This paper study these issues and main questions and ambiguity by librarian sources and studies method.
    Keywords: waiting, return, reincarnation, returned person
  • Sayyed Mortaza Hosaini Shahrodi*, Vahideh Fakhar Noghani Pages 51-76
    The rationality of religious beliefs has gone through numerous changes among religious scholars.Inefficiency of extreme approaches in the area of fideism and rationalism led to the emergence of more moderate attitudes to the interpretation and justification of belief rationality and religious propositions.In this paper, the streams of extreme rationalism and fideism with the intellectual representatives of each are briefly mentioned and then other moderate attitudesin this area will be discussed.In the end,some ways or reasons which explain acceptance of religious belief rationality are presented.
    Keywords: rationality, religious beliefs, rationalism, fideism, moderate rationality
  • Enollah Khademi *, Jafar Rahimi Pages 77-104
    The literal meaning of (i.e. Ability to do an action) is the power, and this meaning is used in Quran. The question about the issue was common by the first century; and there is an extant declaration of Imam Ali (pbuh) of the Ability. After a while the theological term of was inaugurated and according to historical accounts wrote a book on this field. There are two approaches of ability which are "Ability before the Action" and "Ability with the Action". (̅ ̅) that each of them had its own defenders. This issue made some debates in Shii Theology. believed in the Ability before the action and believed in the ability with the action.
    Keywords: ability with the action, Imami Theologian, Kufa School, Qum School
  • Muhammad Taqi Shakir*, Sayyed Mahmud Musawi Pages 105-136
    Each of the Divine Names and Attributes opens up a new horizon of knowledge for the truth seekers. Of these attributes which is emphasized by holy Quran and Hadiths and endorsed by reason is the Will of God. The present article is an attempt for the analysis of the revealed and rational arguments for the explanation of Divine Will in the Shiite domain of thought from its inception to the end of the School of Qum. It is to show the development of the understanding of Divine will in the centuries under study through historical view of the material in question. Both literal and technical meaning of Will have been first treated and then has a review on the traditionist's Mutazilite and Asharite views and finally examine the ideas of theologians in the Presence Age esp. Hisham b. Hakam and Kalam traditionists of the School of Qum focusing on three classic works of Hadith of Mahasin, Kafi and Tawhid. As a result of a total survey we have come to the conclusion that formulation of the Attribute will in theological system in light of new questions yielded new explanations of the nature of the Will and Providence and a selective choice of Hadiths on the side of traditionists.
    Keywords: Providence, Will, eternity, temporal creation, Act, Essence
  • Mohammad Javad Saedi*, Masoud Salavatizadeh Pages 137-160
    Beda is one of the verbal and philosophic discussions originate from Quran and Sunnah. Shia scholars show more interest in this regards comparing to the other Islamic groups, providing clear definition and logical approaches. Inspired by different narrative documents (Quran and Sunnah) and intellectual reasons, Shia characterize different dimensions of this subject. Thus, they specify Beda as the Imam based Shia properties.Since the ancient times, because of the Beda influence on religion knowledge (theology, destiny, authority) and its interpretation complexity, the opponents suggest variety of challenges, suspicions and questions in this regards.Currently, MR Nasser Ghafghazi raises some suspicions about Beda in his book (Shia religion principle). In the present work, based on our ancestor manner and avoiding irrational prejudice, we attempt to demonstrate Beda on scientific and rational logics in Shia ideology. Therefore, this study provides good response to his suspicion and illusions, defending the Shia rights.According to the books outlines, we classify the most important suspicions in the following 5 categories:1. Beda is not mentioned in Quran and the prophets Sunnah.2. Beda necessitates the ignorance in theology.3. Beda as an Islamic thought or non-Islamic phenomenon4. Claiming the divine science for Shia Imams5. Beda in Shia Imams successions
    Keywords: Beda, divine science, Imam Science, fate, destiny
  • Gorbanali Karimzadeh Garamaleki* Pages 161-174
    Principle of grace is one of the eloquence principles that have been considered by Islamic speakers and they have get advantage of this principle in resolving some of eloquence issues. In the field of speech studies among Shia’a speakers, two approaches could be observed from this principle. Some of the speakers know its area on the issue of evolution and religion and have used it in stabilization and explanation main speech issues like necessity of prophetic mission, necessity of primary tasks, necessity of chastity in prophet and Emam (PBUH), necessity of Emamat, explanation of sufferings. Others see this principle from an especial viewpoint and consider it of task belongings. This research deals with approaches of Shia’a speakers at first and then this issue has been examined in Seyed Morteza eloquence thoughts from Shia’a 4th and 5th century of A.H. in this study, it has been evident that grace in Seyed Morteza’ s viewpoint is a kind of God’ s assistance and involvement in the field of task that has been done for encouraging compliance and avoiding guilt which this God’s approbation, on one hand, is not in contrast with the principle of human’s freedom and on the other hand it is of genesis actins which are granted after confirmation of task on behalf of worshiper. This is the main finding of the research.
    Keywords: grace, evolution, explanation, task, approbation, assistance